Pianiste. Zangeres. Songwriter. Arrangeur.

In de wijze waarop Vivienne ChuLiao piano speelt wordt zij geïnspireerd door haar idolen: Bill Evans, Fred Hersch, Keith Jarret en Oscar Peterson. Precies zoals zij, volgde ook ChuLiao eerst onderwijs in klassieke muziek. Als telg van een middenstandsgezin zonder enige muzikale exponent liet zij al in haar vroegste jaren haar talenten zien. Voordat zij aan een officiële muziekopleiding begon, leerde zij zichzelf viool spelen; ze speelde piano sinds de leeftijd van vier jaar en zong vanaf haar zestiende. Toen ChuLiao 18 jaar was kreeg ze de kans klassiek zang en klassiek piano te gaan studeren aan de beste muziekopleiding in Taiwan. Sindsdien heeft ChuLiao een brede kennis van klassieke muziek ontwikkeld evenals haar inzicht in toetsaanslag en partituren. Na haar afstuderen moest Liao al op 22-jarige leeftijd het zingen opgeven wegens problemen met haar gezondheid. Bij toeval nam ze deel aan TISJA (Taipei International Summer Jazz Academy) en daar ontdekte ze haar passie voor jazz.  Ondanks dat ze geen officiële jazzopleiding had gevolgd, wilde ze zich richten op een toekomst als jazzmusicus. Ze besloot ervoor te gaan en de sprong naar het buitenland te wagen.  Gaandeweg de jazz en haar eigen stijl ontdekkend, vond  ChuLiao het stimulerend om als muzieklerares te werken tijdens haar studie van de jazzmuziek. Vanuit een enorme dorst naar kennis, besloot ze om audities te doen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.  Met slechts anderhalf jaar aan jazz-studie op zak werd zij toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium, waar zij haar carrière als jazzpianist begon.

ChuLiao heeft in verschillende ensembles gespeeld, van duo en kleine ensembles tot big bands en ze gaf concerten, zowel solo als in groepen, op veel verschillende podia in Europa en Taiwan.

Vivienne heeft een klassieke muzikale achtergrond, speelt nog steeds klassieke muziek en is enthousiast over klassieke improvisatie. Musicus zijn is voor haar niet alleen een baan maar ook een sociale verantwoordelijkheid om aan de wereld terug te geven. Er bestaat geen enkele samenleving zonder enige vorm van muziek. De muziek  die we opvoeren heeft het vermogen de mensheid op een hoger plan te brengen. Daarom probeert zij te allen tijde als een professional met de muziek om te gaan. In haar muziek heeft elke melodie haar bedoeling en onderliggend verhaal. Om inspiratie op te doen observeert Vivienne mensen. Zij probeert zich in mensen te verplaatsen, te voelen wat zij voelen: liefde, hoop, herinneringen,  en gebruikt die inspiratie om die emoties om te zetten in muziek.

Ook het boeddhisme heeft een enorme invloed gehad op ChuLiao en haar muziek. In lijn met het boeddhisme, zijn de onbaatzuchtige liefde, de volledige wijsheid en dankbaarheid steeds ChuLiao’s levensdoelen. Samen met de muziek en de religie is de liefde het belangrijkste en meest inspirerend voor haar. Door via haar muziek de mensen geluk, nederigheid, passie en liefde te tonen, hoopt Vivienne ChuLiao de wereld blijdschap en oprechtheid te brengen.

website Vivienne ChuLiao

Scroll naar boven