Recensie 21 maart 2009

Een indrukwekkend Passie-concert

Toonkunstkoor Leiden, COV Excelsior Leiderdorp, Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA, Leiderdorps Kamerorkest en solisten o.l.v. Hans van der Toorn.

Gehoord: 21 maart,
Grote Kerk Dordrecht

Alleen al de Introitus van Cherubini’s Requiem (1816), maakte de gang naar de Grote Kerk de moeite waard. Warm vloeiende, troostrijke koorzang, gedragen door en in perfecte balans met de lagere strijkers.

Het idee van een gezamenlijk Passie-concert van drie door Hans van der Toorn geleide koren, het Dordts Mannenkoor KNA, Toonkunst Leiden en COV Leiderdorp, pakte voortreffelijk uit.

Het concert in het tot de laatste plaats bezette Hoogkoor was met veel zorg voorbereid. Het 170-koppige ensemble liet zang van hoge kwaliteit horen. En het Leiderdorps Kamerorkest bleek niet alleen een orkest van bijna symfonische omvang, maar ook van symfonische allure.

Aldus kreeg Cherubini’s dodenmis onder de inspirerend leidende Van der Toorn een indrukwekkende vertolking. In enkele turbulente passages, zoals in het Offertorium, raakten een paar stemgroepen van hun à propos. Vermoedelijk eiste hier de nagalm zijn tol. Maar de dirigent kreeg de wagen bijtijds in het rechte spoor.

Na de pauze ging Christus am Ölberge (1803). Een episode uit het Lijdensverhaal waarin Beethoven een ongemeen dramatische schildering gaf van Jezus’ angst en vertwijfeling in de Hof van Getsemane.

Ook de uitvoering van dit oratorium imponeerde, met een overtuigend optreden van het mannenkoor en een al even sterk acterend LKO. Helaas was Ludwig van Gijsegem niet op zijn plaats in de Christus-partij, die een spinto-tenor vereist. Zijn timbre en frasering waren fraai als altijd, maar tegen Beethovens Sturm und Drang in de orkestpartij kon hij qua stemkracht en expressiviteit niet op. Claudia Patacca’s Seraph had engelachtiger gemogen, maar zij zong formidabel, terwijl Igor Bogaert de kleine rol van Petrus naar behoren vervulde. Het slotkoor, Welten singen Dank, was overweldigend.

AD-De Dordtenaar, Ger van der Tang, 23 maart 2009