Persbericht maart 2009

Drie Korenproject: Romantisch Passieconcert

In de passietijd (de tijd voor Pasen) zijn elk jaar veel uitvoeringen van passiemuziek te beluisteren. Vooral de Matthäus Passion en de Johannes Passion van Bach, maar ook passiemuziek van Telemann en Kaiser worden uitgevoerd om het lijden en sterven van Christus te gedenken.

Drie koren onder leiding van Hans van der Toorn hebben nu besloten in een bijzonder project een ander geluid te laten horen. In totaal zullen er bijna 180 zangers op het podium staan. Het Leiderdorps Kamerorkest zorgt voor de instrumentale begeleiding.

Door hen worden, onder de titel “Romantisch Passieconcert”, twee bijzondere werken ten gehore gebracht in de komende passietijd waaronder Christus am Ölberge van Ludwig van Beethoven. Hoewel minder bekend dan de stukken van bovengenoemde componisten, heeft ook Beethoven passiemuziek geschreven. Hij zette een tekst van Franz Xaver Huber op zeer dramatische wijze op muziek. In deze tekst beschrijft Huber de scène op de Olijfberg, wanneer Jezus door Judas is verraden. Jezus wordt gevangen genomen door soldaten en weggevoerd om gekruisigd te worden. Beethoven had aanvankelijk wat bedenkingen bij de tekst: deze had niet de kwaliteit van Schiller’s gedichten, die Beethoven later in zijn 9e Symfonie zou gebruiken. Toch heeft hij op de tekst van Huber een boeiend muziekstuk geschreven voor koor, 3 solisten en orkest. De muziek doet sterk denken aan zijn opera “Fidelio”.

Dit stuk wordt zelden uitgevoerd, voornamelijk vanwege het feit dat de meeste koren niet over voldoende mannenstemmen beschikken om het op de planken te zetten. Door samenwerking van Toonkunstkoor Leiden, COV Excelsior en het Dordrechts mannenkoor KNA is dit nu wel mogelijk gebleken. De rollen voor solisten zullen vertolkt worden door Claudia Patacca (sopraan), Ludwig van Gijsegem (tenor) en Igor Bogaert (bariton).

Voor de pauze staat het Requiem van Luigi Cherubini op het programma. Dit Requiem in C werd 21 januari 1816 voor het eerst uitgevoerd in de crypte van St. Denis. Cherubini componeerde het ter nagedachtenis van de executie van Lodewijk XVI en Marie Antoinette. Het Requiem is gecomponeerd voor koor en orkest. Voor die tijd heel ongebruikelijk, is er geen enkele solistenpartij. “Het is of de componist zich zo veel mogelijk wilde distantiëren van zijn opera werken.” Vanaf de eerste opvoering was het Requiem geweldig populair. Vele tijdgenoten van Cherubini hebben er hun lof over geuit, verrassend genoeg raakte het werk echter aan het eind van de 19e eeuw in vergetelheid.Beethoven heeft ooit gezegd dat hij de zetting van Cherubini mooier vond dan die van Mozart. Het Requiem werd dan ook op zijn begrafenis ten gehore gebracht.

Deze beide componisten zullen wederom tot elkaar worden gebracht bij de uiitvoeringen op 21 maart (Dordrecht) en 28 maart (Leiden). Het concert in de Pieterskerk in Leiden begint om 20.15 uur. Kaarten €20,– (voorverkoop €18,–) te bestellen via 071 5132760(Toonkunstkoor), 071 5897282 (Excelsior) of via kaarten@.toonkunstkoorleiden.nl, info@covexcelsiorleiderdorp.nl