Persbericht 28 mei 2005

Concertaankondiging

Op 28 mei 2005 voert het Toonkunstkoor Leiden en omstreken onder leiding van dirigent Hans van der Toorn het oratorium “Die Schöpfung” van Joseph Haydn (1732-1809) uit. Het koor wordt muzikaal begeleid door het Dordts Kamer Orkest en de clavecinist Frank Venema. De drie solisten zijn de sopraan Claudia Patacca, de tenor Joost van der Linden en de bas Ronald Aijtink. De uitvoering vindt plaats in de Leidse Stadsgehoorzaal en begint om 20.15 uur.

Haydn’s oratorium is geïnspireerd door de oratoria van Händel. Tijdens Haydn’s tweede reis naar Engeland (1794/1795) werd hem de tekst voorgelegd van “the Creation” gebaseerd op John Milton”s “Paradise Lost”. Haydn stemde erin toe een oratorium te componeren en liet de tekst in het Duits vertalen door zijn vriend en beschermheer baron Gottfried van Swieten. Twee jaar werkte Haydn aan het stuk – hij was inmiddels 65 jaar oud – en in maart 1799 was de eerste openbare uitvoering in het Wiener Hoftheater. Het was meteen een groot succes. Het is een zeer vitaal, feestelijk en briljant werk van deze componist “op leeftijd”. Zeer begrijpelijk is dit één van de meest uitgevoerde oratoria uit de koorliteratuur.

De muziek van Haydn is zeer beeldend, zoals bijv in de inleiding, waar het orkest de chaos uitbeeldt vóór de schepping. In het eerste deel worden de eerste vier dagen van de schepping bezongen door het koor en de aartsengelen Gabriel, Uriel en Raphael. Het koor zingt God lof toe na elke scheppingsdag. Het tweede deel van het oratorium begint met de vijfde scheppingsdag waarop de vogels en vissen worden geschapen. Op de zesde scheppingsdag komen de andere dieren voorbij, van leeuw en tijger tot aan insecten en de worm. Als laatste wordt de mens geschapen, waarna het koor het deel afsluit met een jubelzang over de “voltooiing van het grote werk”. In het derde deel bezingen Adam en Eva de pracht van de schepping en de heerlijkheid van het paradijs. In dit deel draait het om rust, schoonheid, vrede, geluk en liefde. Het oratorium wordt afgesloten met een door koor en solisten gezongen lofprijzing.

Kaarten voor dit concert zijn te koop bij K&O, Oude Vest 45, bij Barning Muziekhandel, Stationsweg 11, bij de leden van het koor en voor aanvang van het concert in de Stadsgehoorzaal. Reserveren kan per telefoon op 071 522 64 53 of per E-mail op kaarten@toonkunstkoorleiden.nl.