Persbericht 19 november 2005

Bach en Schütz: Muzikale hoogtepunten uit de Reformatie

De Reformatie was een ingrijpende gebeurtenis die de Europese cultuur van de 16e eeuw op zijn kop zette en uiteindelijk tot splitsing van de middeleeuwse Latijnse kerk heeft geleid. Het Toonkunstkoor Leiden e.o. laat u op 19 november 2005 aan de hand van composities van twee ware grootmeesters uit die tijd horen welke wapens het Lutherse kamp in de strijd wierpen: Heinrich Schütz en Johann Sebastian Bach.

Het concert vindt plaats in de Marekerk aan de Lange Mare 48 te Leiden. Aanvang van het concert is 20u15 uur (zaal open 19u45). Het koor staat zoals altijd onder leiding van Hans van der Toorn.

Heinrich Schütz heeft op onnavolgbare wijze de meerstemmigheid van het Italiaanse motet gekoppeld aan de polyfone Nederlands-Duitse traditie. Het Toonkunstkoor voert drie meerkorige werken van Schütz uit, te weten “Jauchzet dem Herren”, “Musikalische Exequien” en “Deutsches Magnificat”(waarschijnlijk Schütz’ laatste werk).

Over Johann Sebastian Bach kunnen we kort zijn. Toen Mozart in 1789 bij een bezoek aan Leipzig een uitvoering hoorde van het motet “Singet dem Herern” had hij het gevoel dat “mijn hele ziel in mijn oren leek te zitten”. Deze avond staan van Bach “Fürchte dich nicht, ich bin bei dir” en “Komm, Jesu, komm” op het programma.

Daarnaast is er aandacht voor instrumentale werken van Telemann en Bach. De muzikale begeleiding komt voor rekening van Truus Isendoorn (Orgel), Petra de Man (Cello), Hans Janssen (Hobo) en Diemer de Vries (Contrabas). Kaarten kunt u a € 14,50 bestellen bij de leden van het koor, K&O op de Oude Vest 45 te Leiden (tel. 071 514 11 41), Barning Muziekhandel op Stationsweg 11 te Leiden en vóór aanvang van het concert aan de zaal. U kunt telefonisch bestellen op telefoonnummer 071 522 64 53 en per e-mail, <a href=”mailto:kaarten@toonkunstkoorleiden.nl”><span style=”text-decoration: underline;”><span style=”color: #0000ff;”>kaarten@toonkunstkoorleiden.nl