Persbericht 15 mei 1998

Het Toonkunstkoor brengt De Parelvissers!

Toonkunstkoor Leiden e.o. zal op vrijdag 15 mei in Leiden de opera ”de Parelvissers” van de Franse componist George Bizet op de planken zetten. De grote zaal van de Stadsgehoorzaal zal vanaf 20.15 uur het podium zijn voor de concertante uitvoering van de opera. Tegen de achtergrond van een zeer bescheiden decor wordt de complete opera ten gehore gebracht door koor, solisten en orkest, zonder dat het verhaal in uitvoerig toneelspel is vervat.

De sfeer van opera zal in deze uitvoering van de Parelvissers duidelijk voelbaar zijn. In de eerste plaats natuurlijk door de muziek van Bizet, die met de Parelvissers één van zijn grote meesterwerken schreef. Het beroemde Parelvissers-duet staat in het muzikale geheugen van elke operaliefhebber gegrift. Daarnaast zal een verteller, in aanvulling op de Franstalig gezongen teksten, de dramatische gebeurtenissen rond de hoofdpersonen kort verhalen. De toehoorders zullen op deze manier de ontwikkelingen in het verhaal ten volle meegegeven.

Het verhaal van de parelvissers speelt zich af op het strand van het tropische eiland Ceylon, het tegenwoordig Sri Lanka. De parelvissers verrichten hun zware en gevaarlijke werk onder bescherming van de gebeden van een gesluierde vrouw. Als zij haar slamier laat vallen voor haar vroegere geliefde Nadir en zo haar gelofte verbreekt, roept zij de wraak over zichzelf en haar geliefde af. Te midden van deze dramatische verwikkelingen richt het koor smeekbeden tot de god Brahma.

Georges Bizet ( 1838- 1875) werd geboren in Parijs als telg van een zeer muzikale familie. In 1848 werd hij leerling aan het conservatorium van Parijs. Een van zijn leermeesters daar was een andere grote Franse componist, Charles Gounod. Als pianist maakte Bizet furore, maar tijdens zijn leven had hij maar matig succes met zijn composities. Pas na zijn dood kwam de triomf van de opera Carmen. Dat succes maakte de weg vrij bij het publiek voor de Parelvissers. Van deze opera bestaan drie versies. De voorstelling van het Toonkunstkoor is de versie waarbij op dramatische wijze een einde komt aan het leven van Zurga, de leider van de parelvissers.

Uitvoerenden zijn het Toonkunstkoor Leiden en omstreken onder leiding van Hans van der Toorn, begeleid door het Randstedelijk Begeleidings Orkest. Solisten zijn Elma van den Dool (sopraan), Amand Hekkers (tenor), Leo Geers (bariton) en Frans Kokkelmans (bas).