Rens Tienstra nieuwe dirigent Toonkunstkoor Leiden

Op 1 juni heeft onze dirigent Hans van der Toorn zijn laatste concert gedirigeerd: het Requiem van Verdi. Vanaf 2 juni heeft onze nieuwe dirigent Rens Tienstra het dirigeerstokje van Hans overgenomen.

Rens Tienstra (*1988) is actief als componist, dirigent, orkestrator, musicoloog, docent en programmeur. Zijn praktijk omvat de volle rijkdom van de muziekgeschiedenis, van de oudst bekende muzieknotaties tot wereldpremières. Tienstra studeerde achtereenvolgens orkestdirectie, compositie en kerkmuziek aan het conservatorium van Amsterdam (Master of Music), musicologie aan de Universiteit van Birmingham (Master of Arts) en promoveerde magna cum laude tot doctor in de muziekwetenschap aan de Folkwang-Universität te Essen. 

Als dirigent leidt hij o.a. de Schola Cantorum Amsterdam, Schola Gregoriana Noordwijk en Ekklesia Leiden. Eerder was hij o.a. dirigent/docent van de Haarlemse St. Bavo-kathedraal en Koorschool, Cappella pro Cantibus en de Schola Cantorum Oegstgeest. Tienstra is artistiek leider van het Nederlands Gregoriaans Festival in Den Bosch en kunstdocent in het Mauritshuis te Den Haag. Als musicoloog heeft hij reeds zeven boeken en vele artikelen op zijn naam staan, waaronder enkele baanbrekende studies en de ontdekking van een volledige collectie middeleeuwse gezangen. Als veelgevraagd docent, lector en workshopleider geeft hij colleges, workshops en scratches in allerhande muzikale onderwerpen in binnen- en buitenland.

Zijn composities en arrangementen werden inmiddels gespeeld door uiteenlopende groepen: de grote Europese kathedrale koren, internationale ensembles zoals ASKO|Schönberg, het Nieuw Ensemble en Ensemble 10/10, en vele Nederlandse koren. Zijn muziek klonk in alle grote concertzalen en kathedralen, op binnen- en buitenlandse festivals, muziektheaterproducties en klokkentorens.

www.renstienstra.nl

 

 

 

Scroll naar boven