Na haar studie solozang aan het koninklijk conservatorium in Den Haag bij Rita Dams en Meinard Kraak heeft Margot Kalse zich aan het Brabants Conservatorium bij Rebecca Stewart gespecialiseerd in de uitvoeringspraktijken en technieken van de vroege vocale muziek, waarvoor zij in 1998 cum laude het diploma Uitvoerend Musicus behaalde.

Zij volgde masterclasses bij Andrea von Ramm, Max van Egmond, Diane Forlano en Emma Kirkby en nam lessen bij Xenia Meijer. Margot is als docent zang verbonden aan de opleiding Vroege Vocale Ensemblemuziek van het Brabants Conservatorium.

Margot Kalse is oprichter en artistiek leider van Trigon, ensemble voor middeleeuwse vocale geestelijke muziek. Trigon was winnaar van de International Young Artist’s Presentation te Antwerpen in 1998. Met Trigon treedt Margot veelvuldig op in oude muziek festivals in Europa, waaronder het Holland festival Oude Muziek in Utrecht, het Festival van Vlaanderen en het Festival van Brezice in Slovenië. Andere vaste samenwerkingsverbanden van Margot zijn ensemble Sospiro en Duo Seraphim (Margot Kalse & Elly van Munster). Op de radio heeft u Margot regelmatig kunnen horen: o.a. bij de KRO en het Ikon met programma’s van Trigon en bij de VPRO metPeripteron . Er is nog een uitzending van Trigons programma Maria Magdalena in petto bij de KRO op radio vier, en een met Musica del Seicento door de Concertzender.

Als soliste treedt Margot Kalse op met een breed en veelzijdig repertoire: van de middeleeuwse Hildegard von Bingen via Monteverdi’s Mariavespers , Purcells Dido and Aeneas en veel andere werken uit de zeventiende en achttiende eeuw naar het klassieke repertoire en de 20 e eeuw met Copeland en Andriessen tot de hedendaagse Paul Frankhuyzen, in wiensPeripteron zij de hoofdrol zong (Ea).

Met Trigon maakte zij de cd ‘Music for Candlemas’ (Gregoriaans en polyfonie uit de 13 e eeuw, Passacaille nr. 932) en met Trigon-project zette zij zestiende-eeuws Gregoriaans op de cd ‘Jean de Castro’ (Passacaille 931).

Naast de concertprogramma’s en haar werk aan het conservatorium biedt Margot Kalse lessen en workshops in adem-, stem- en lichaamswerk en heeft zij in Leiden een bloeiende zanglespraktijk. Zij is tevens een succesvol coach van ensembles en koren. Het Kleinkoor Sassenheim won in 2003 na coaching door Margot in het kader van het project De Groeten Uit…de Gouden Groet.

Voor meer informatie, foto’ s en recensies kunt u kijken op de website www.margotkalsevocaal.nl.

Scroll naar boven