Hans van der Toorn

hanspurcell

Mijn vroegste kennismaking met muziek bestond uit het draaien van grammofoonplaten met daarop orgelwerken van J.S. Bach, gespeeld door Anthon van der Horst. Toen ik als sopraan zong in het kerkkoor zat ik vaak naast de organist op de orgelbank en mocht ik de blaadjes van hem omslaan. Het stond voor mij al snel vast, dat ik organist zou gaan worden.

Eenmaal op het Conservatorium aangenomen, maakte ik ook kennis met Jan Eelkema, die daar het hoofdvak koordirectie doceerde. Ik vond het heerlijk om bij zijn lessen piano te spelen en alles te volgen wat daar zoal gebeurde. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid, dat ik het orgel vaarwel heb gezegd en leerling van Jan Eelkema ben geworden. Het was een geweldige en leerzame tijd.

Toen ik vierdejaars was, had ik inmiddels een groot koor in Den Haag waarmee ik onder andere de ‘Matthäus Passion’ van J.S. Bach uitvoerde met het Residentie Orkest. In het najaar van 1978 werd ik benaderd door het Toonkunstkoor Leiden. Hun dirigent stond op het punt te vertrekken en mijn naam werd genoemd door leden van het Randstedelijk Begeleidings Orkest.

Mijn eerste concert met het Toonkunstkoor bestond uit de Mis in C. van Ludwig van Beethoven en het ‘Magnificat’ van J.S. Bach. Het was het begin van een langdurige en vruchtbare samenwerking. Wat mij altijd heeft aangetrokken tot het Toonkunstkoor Leiden is de bereidheid van de leden zich te storten in niet alledaagse en zeker niet eenvoudige programmering. Inmiddels hebben we een gevarieerd scala aan koorwerken uitgevoerd. Hoogtepunten waren voor mij niet alleen ‘Le Roi David’ van Arthur Honegger, de ‘Chichester Psalms’ van Leonard Bernstein, de ‘St. Nicolas Cantate’ van Benjamin Britten, maar ook de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach en natuurlijk het ‘Requiem’ van Giuseppe Verdi. Naast het Toonkunstkoor heb ik met diverse andere koren gewerkt, maar nergens ben ik er zo lang blijven ‘hangen’ als bij dit koor. Mijn muzikale verlanglijstje bevat nog heel wat interessante werken, dus hoop ik met dit koor nog een hele tijd heerlijk te blijven musiceren.

Eigen website van Hans van der Toorn